Update investițional

Salut ! M-am gândit să vă fac un update despre ce se mai întâmplă pe platformele pe care am decis să investesc. Ca un rezumat, lucrurile merg așa cum era de așteptat, fără surprize neplăcute. Dar să le luăm în ordine alfabetică:

  • Crowdestor:  A rămas platforma mea favorită cu cele mai mari sume investite. Proiectele sunt foarte variate și nu au avut nici o întârziere de plată. Dobânda medie de 17.93% dar sumele lunare primite nu sunt atât de mari deoarece unele proiecte în care am investit plătesc prima dobândă peste 6 luni sau chiar un an. Așa că aștept niște intrări mai mari în cont în aprilie – mai.

Există permanent proiecte disponibile spre investiție dar ceea ce observ este că proiectele nou anunțate tind să aibă dobândă mai mică de 10-13,4%.

Unul din proiecte a plătit anticipat jumătate din sumă așa că am avut sume lichide disponibile și am investit în 2 proiecte cu dobândă bună de 18-19%. Unul financiar și unul imobiliar:

  •  Envestio: Toate plățile au fost făcute la timp, cum era de așteptat. Au avut o perioadă mai bună în care au scos două proiecte rezidențiale de 360 000 și 600 000 euro cu dobândă de 18,1 respectiv 17,9% dar și un proiect de modernizare a unui hostel împărțit în 3 împrumuturi de 300 000 euro cu dobândă de 19%. Acum iar au o perioadă în care nu e disponibil nimic pe site. Sper să nu dureze prea mult 

Spuneam că nu vreau să folosesc autoinvest dar având în vedere penuria de proiecte, poate fi o soluție pentru a reinvesti sume mici primite ca dobândă în împrumuturi pe care alții le vând pe piața secundară.

Ca o noutate ar fi că Envestio a fost cumpărat de un investitor din Germania pe nume Arkadi Gazin. Asta a dus și la un nou CEO Eduard Ritsmann care pare să fie o persoană cu experiență vastă în vânzări. Vom vedea ce efect va avea asupra performanțelor viitoare ale platformei.

  • Fastinvest: Nu este prea mult de povestit nou despre Fastinvest. Doar că au anunțat o instituție financiară nouă ce s-a alăturat platformei. Este vorba de eCommerce 2020 din Danemarca. Toate împrumuturile sunt plătite la timp. Dobânzile poate că au mai scăzut un pic și sunt la maxim 13% dar toți bani sunt reinvestiți imediat ce ajung în cont. Probabil că în viitor voi crește sumele investite în această platformă datorită lichidității și seriozității pe care o oferă.
  • Grupeer: Au avut o campanie acum la început de decembrie între 2 – 8 prin care ofereau 0,5-1% cash-back la împrumuturile oferite de 3 originatori de credite. Din păcate nu am reușit să profit de ea.

Un alt lucru plăcut este că după o perioadă în care au avut disponibile doar împrumuturi financiare au apărut din nou proiecte de dezvoltare imobiliară.

 Primul este un proiect de construcție a unei firme din Belarus a unui bloc de birouri în Minsk cu valoare totală de 13.551.000 euro. Împrumuturile scoase până acum pe site sunt în valoare de 4,6 milioane euro iar în momentul acesta mai este disponibilă spre investiție tranșa a treia de 1,14 milioane euro.

Celelalte două sunt proiecte de construcții de case private realizate de o firmă din Norvegia în Suedia.

  • Kuetzal: Începe să imi placă din ce în ce mai mult. Au proiecte variate, cu dobândă mare și toate proiectele plătesc lunar ceea ce face ca să am practic cel mai mare profit lunar de la această investiție. Intenționez să îmi sporesc investiția în această platformă până la nivelul Crowdestor. Iată 2 noi proiecte tocmai deschise: o companie care vrea să comercializeze suc de merișor și o alta care vrea să lanseze un joc pentru smartphone.

Și Kuetzal au un nou CEO – Maksims Reutovs. Se pare că fostul CEO Alberts a primit o ofertă de nerefuzat de la o companie mare. Ca în orice domeniu oamenii buni sunt greu de ținut. Sper ca noul CEO să mențină performanțele bune ale Kuetzal și, de ce nu, să le îmbunătățească. 

Ieri au lansat o campanie nouă de care am de gând să profit:

Primești bani automat în cont pentru orice investiție mai mare de 1 000 euro într-unul din proiectele cu dobândă mai mică de 18%. Primești 2% la peste 10 000 euro, 1,5% la peste 5 000 euro și 1% sub această sumă. Deci la 10 000 investiți într-un singur proiect primești 200 euro în cont instantaneu. Sună bine, nu ?

  • Mintos: continuă să crească într-un ritm amețitor. Dacă în articolul din octombrie vă spuneam că au ajuns la 3 miliarde euro împrumuturi, acum au anunțat că au ajuns la 4 miliarde. Este de departe cea mai mare platformă de pe piață. Au avut o perioadă mai bună în care găseai cu ușurință împrumuturi în euro cu 14%. Acum am verificat și cel mai bun împrumut în euro este cu 12% de la o firmă din România – Extra Finance. Asta este azi. Lucrurile se schimbă de la un moment la altul în Mintos. Tu s-ar putea să fii mai norocos. Încă mai am conturile în ruble rusești și tenge din Kazahstan deoarece încă se găsesc împrumuturi cu 18-20% în aceste valute. Da, am unele împrumuturi care au întârzieri de plată dar buy-back guarantee funcționează și în a 61-a zi de întârziere primesc banii și dobânda aferentă în cont.

  • Viventor: Fără noutăți prea multe de la Viventor, ceea de cele mai multe ori este un lucru bun 🙂 . Dobânda mea anualizata (XIRR) este de 15,33%. Majoritate împrumuturilor le am cu 14% ceea ce e bine pentru o platformă p2p. Sunt împrumuturi care au întârzieri dar și aici buy-back guarantee a funcționat de fiecare dată.

Ca și noutăți personale ar fi că încerc două noi platforme Wisefund și Swaper dar aș vrea să le cercetez mai bine înainte de a le recomanda. Voi reveni cu câte un articol despre ele în viitor.

Până data viitoare vă urez „investiții fericite”, cel mai frumos cadou care vi-l puteți face de sărbători.

Lasă și pe alții să afle

Ești plângăcios sau moneyescian ?

Blogul meu a început să aibă un gram de notorietate ceea ce nu poate decât să mă bucure. Asta înseamnă că ideile pe care le susțin ajung la mai multă lume iar lumea începe să reacționeze. Primesc mailuri, comentarii și mesaje diverse direct pe site sau pe Facebook. Unele de felicitare, altele de propuneri de afaceri – în mare parte să pun reclame pe site, ceea ce nu se va întâmpla prea curând – dar și unele mesaje de la plângăcioși. Eu vreau întâi de toate să vă mulțumesc tuturor pentru feedback, este foarte important pentru mine și este unul din modurile principale prin care pot deveni mai bun.

Dar să revin la ceea ce vroiam să vă povestesc azi.

Dacă privești în jurul tău vei găsi permanent oameni care fac lucruri mult mai bine decât tine. De exemplu când vezi că Eliud Kipchoge a reușit să alerge cei peste 42 km ai unui maraton în mai puțin de 2 ore poți să reacționezi în două moduri: Să faci o plecăciune mare și să vezi cum a reușit să ajungă la asemenea performanță și astfel să găsești lucruri pe care le-ai putea învăța de la el sau să fie plângăcios și să găsești motive de ce el poate și tu nu. Să zici că el nu are copii nici navetă de făcut, că la el în Ethiopia nu e iarnă și zăpadă și poate alerga în fiecare zi sau că el e învățat de mic să fugă de lei și alte animale de pradă. Motive să te lamentezi și să îți plângi de milă găsești oricând dar asta nu te va face să fii mai bun.

Când citesc că un om ca Elon Musk reușește să se ocupe în același timp de SpaceX (compania care lansează în spațiu pentru NASA și care investește puternic pentru a duce cât de curând oameni pe Marte), Tesla (cele mai tari mașini electrice care există), Neuralink (companie ce studiază interfețele dintre calculatoare și creierul uman), The Boring Company (companie care a lansat ideea de Hyperloop – capsule de mare viteză care vor transporta oameni prin tuburi aproape vidate) și OpenAI (companie non-profit care se ocupă de cercetări în domeniul inteligenței artificiale „prietenoase”) eu încerc să aflu cum reușește să împartă cele 24 ore ale unei zile astfel încât să aibă timp pentru toate și cum reușește să motiveze echipele cu care lucrează pentru a avea aceste rezultate spectaculoase.

La fel când am citit despre Mr Money Mustache care a devenit independent financiar la 31 ani sau despre Jacob de la Early Retirement Extreme care trăiește în America cu 7 000 dolari pe an nu am început sa le scriu în comentarii că nu se gândesc la noi, muritorii de rând care nu avem nici o șansă să facem la fel. Am luat blogul de la un capăt la altul, am filtrat ceea ce cred că este bun și aplicabil în situația mea și am făcut modificări în viața mea.

Tot timpul, când văd că cineva face lucruri mai bine decât mine, recunosc inovația, analizez situația și încerc în secret să devin mai bun mai ales când informația îmi este oferită pe tavă, gratuit. Acesta este un proces continuu, și sper să mă pot dezvolta în continuare pentru că în lumea mare sunt milioane de oameni care sunt mai buni decât mine în toate modurile imaginabile.

Acum, de ce oare îmi scriu atât de mulți oameni să se plângă că ceea ce scriu eu nu se poate aplica lor, că nu iau în considerare situația lor sau că calculele mele nu sunt corecte pentru că nu iau în considerare cheltuiala asta sau cealaltă ?

NU, am luat în considerare orice se poate întâmpla. Și spun asta nu pentru că am încredere în investițiile mele sau în banii care lucrează acum pentru mine acum dar la o criză mai serioasă s-ar putea înjumătăți. Lucrul cel mai de preț pe care îl posed este ADAPTIBILITATEA. Și nu doar atât dar și plăcerea de a avea provocări noi și deschiderea spre necunoscut. De ceea ce mă tem eu cel mai tare este lipsa de provocări și o viață monotonă. Asta te face doar să stagnezi ceea ce este opusul evoluției.

Deci dacă citești blogul meu și zici „Wou, Dl. Moneyescu deja are jumătate din banii necesari care îi vin în fiecare lună din investiții, fără să lucreze. De mâine trebuie să fac și eu ceva în privința asta !” atunci felicitări, ești un moneyescian. Dacă în schimb după ce ai citit două paragrafe zici „Uite și la privilegiatul ăsta care se crede deștept și vine cu ideile astea năstrușnice. Nu știe el ce e viața grea și cum muncesc eu toată ziua și nu reușesc să îmi acopăr cheltuielile dar să mai pun și de-o parte. Eu vreau o viață mai bună acum nu peste 10 ani!” atunci dă-mi voie să declar public că ești un PLÂNGĂCIOS.

În loc să te plângi ai face mai bine să îți rezolvi singur puzzle-ul vieții tale. Nu vei deveni mai bun scriindu-mi că nu am luat în considerare cheltuielile tale personale și că ceea ce scriu eu nu are cum să funcționeze în viața reală. Ai nevoie de ajutor ? Cere. Dar fă pasul spre necunoscut și devină o variantă mai bună a ta.

Lasă și pe alții să afle