Bicicleta a fost inventată în anul 1817 dar a fost un început timid și au fost nevoie de mai mult de 80 de ani până să apară primele biciclete destul de bune și sigure pentru producția în masă. La începutul anilor 1900 deveniseră destul de populare dar „nenorocul” bicicletei a fost revoluția tehnologică care a dus la apariția automobilului. Această evoluție a mijloacelor de transport a dus din păcate la o involuție a omului.
Este o mare diferență între a folosi bicicleta pentru că vrei și pentru că consideri că este cel mai bun lucru pentru tine și pentru comunitate și a merge cu bicicleta pentru că nu îți permiți altceva. Adaptarea hedonică te face să nu te poți bucura prea mult de bicicleta care o ai deja ci să îți dorești o mașină chiar dacă poate nu e cea mai bună decizie financiară.
Ceea ce îmi place la bicicletă este combinația dintre simplitate, eficiență și beneficii pentru sănătate ceea ce este exact opusul a ceea ce reprezintă automobilul. În plus, ceea ce poate nu este evident de la prima vedere, sunt beneficiile pe care le are asupra bugetului.
Simplitatea este evidentă. Având doar câteva părți în mișcare, aproape oricine poate să utilizeze o bicicletă mulți ani fără a avea nevoie de mecanic ceea ce nu poți spune despre mașini.
Bicicleta transformă un biped cu o viteză de deplasare de 4-6 km/h într-una din cele mai rapide animale care se poate deplasa pe distanțe mari cu viteze de croazieră de 25-30 km/h dar poate ajunge și la o viteză maximă de 144 km/h. Este de departe cel mai eficient mijloc de transport folosind aceeași energie necesară pentru a merge în pas normal pentru a te transporta de 3 ori mai repede.
Beneficiile pentru sănătate merg mult mai departe decât ne putem imagina:
- Consumă foarte multe calorii – între 400 și 1000 calorii pe oră și astfel promovează scăderea în greutate
- Construiește masă musculară bineînțeles în special la nivelul membrelor inferioare dar aceștia sunt printre cei mai mari mușchi ai corpului iar persoanele cu masa musculară mai mare vor arde și mai multe calorii
- Mergând cu bicicleta te ferești cel mai mult de poluarea din orașe. Conform unui studiu realizat de King˙s College London, practic folosind mașina prin oraș pe același traseu te expui la o cantitate de 5 ori mai mare de noxe decât mergând cu bicicleta. Trebuie să recunosc cu nu mă gândeam nici eu la acest aspect dar este destul de limpede când te gândești că mașina ta ia „aerul curat” de la țeava de eșapament a mașinii din față iar acel aer rămâne o perioadă bună de timp blocat în mașină.
- Scade riscul de moarte din cauze cardio-vasculare și chiar cancer. Și acesta este un studiu serios făcut pe 2430 participanți urmăriți timp de 5 ani
- Creierul funcționează mult mai bine la cei care folosesc bicicleta. Previne declinul cognitiv, instalarea bolii Alzheimer și îmbunătățește memoria
- Folosirea regulată a bicicletei reduce stresul, depresia, îmbunătățește somnul, reduce anxietatea și, poate cel mai important, crește gradul de fericire
Dar ce ne interesează pe noi pe acest blog este efectul asupra finanțelor proprii. În primul rând fiecare kilometru pe care nu îl faci cu mașina economisește cam 0,5 euro (folosiți pentru benzină, deprecierea mașinii, consumabile). Dacă mergi cu bicicleta nu mai mult de 5 km pe zi în 10 ani se adună 13 160 euro.
Dacă încerci să mergi mai mult cu bicicleta s-ar putea chiar să îți placă și să te prindă așa de mult încât să folosești mașina doar ocazional. În acest caz nu ai nevoie de o mașină nouă pentru a face…. 2 000 km pe an și poți plăti mai puțin cu 5-10 000 euro (care în 10 ani își dublează valoare) pentru o mașină mai veche. Sau poate însemna că nu ai nevoie de două mașini într-o familie – economie și mai mare.
Vei spune că nu e fezabil că mai sunt copii, că cumpărăturile sunt grele. Motive pentru comoditate sunt ușor de găsit dar iată o soluție excelentă:
Într-o astfel de remorcă copii se distrează de minune până ajung la vârsta la care pot să meargă singuri pe bicicletă. Iar la nevoie înăuntru încap fără probleme cumpărăturile pentru o săptămână.
Există soluții și pentru animalele de companie 🙂
Sigur că te poți plânge de frig, de ploaie, că asta este doar pentru săraci dar uitați-vă la orașe ca Amsterdam și Copenhaga unde este mai frig și plouă mult mai mult decât în România și nu aș putea spune că le lipsesc banii.
Dar mai sunt și alte avantaje financiare care nu sunt atât de evidente și sunt greu de evaluat dar în timp sunt cel puțin la fel de importante. Mă refer aici la faptul că cei care merg la servici cu bicicleta au o productivitate mai bună. Asta ar însemna să câștigi mai mult sau să primești promovări mai repede. Considerând o creștere de doar 5% la un salariu mediu pe economie de 538 euro, ar însemna că în 10 ani ai 4 673 euro în plus. Evident cu cât e mai mare salariul cu atât e câștigul mai mare. Și nu am luat în considerare eventualele promovări !
Un alt lucru pe care tinerii nu îl apreciază foarte mult, dar celor mai în vârstă le pare rău că nu s-au ocupat din timp, este sănătatea. Aceasta devine un cost semnificativ după o anumită vârstă. Dacă prin folosirea bicicletei în locul mașinii reușim să evităm anumite boli ca hipertensiune, boli cardio-vasculare, diabet, hipercolesterolemie sau obezitate atunci câștigăm și bani pe care i-am da pe medicamente și investigații medicale și timpul pierdut prin spitale. Dacă considerăm nu mai mult de 150 euro pe an cheltuielile medicale care le scutim atunci avem în plus 2.000 euro în 10 ani (cu dobânda aferentă).
Să recapitulăm:
13 160 – cheltuieli scutit cu mașina și consumabile
20 000 – bani scutiți pentru o mașină mai veche sau o mașină în loc de două
4 673 – câștiguri salariale
2 072 – cheltuieli medicale
TOTAL 39 905 EURO și asta doar pentru o perioadă de 10 ani. Dar într-o viață întreagă ?
Cred că sunteți de acord că bicicleta este una din cele mai mari descoperiri ale omenirii în domeniul transporturilor.